Головна | Реєстрація | Вхід | RSSП`ятниця, 26.04.2024, 00:18

Форум працівників медичних бібліотек України

[ Нові повідомлення · Учасники · Правила форуму · Пошук · RSS ]
  • Сторінка 1 з 1
  • 1
Форум » Форум працівників медичних бібліотек » Ми робимо так » Створення віртуальних книжкових виставок у ДОНМБ
Створення віртуальних книжкових виставок у ДОНМБ
ТКДата: Вівторок, 05.07.2011, 15:10 | Повідомлення # 1
сообщений<20
Група: Проверенные
Повідомлень: 11
Репутація: 0
Статус: Offline
Одним із важливіших напрямків роботи бібліотек усіх видів (і наукових і публічних) є популяризаторська діяльність, яка має на увазі роботу з пропаганди фондів бібліотек та тих послуг, які можуть надавати своїм читачам бібліотеки у сучасному суспільстві.
Методів такої популяризаторської діяльності багато, але у цих нотатках ми хочемо зупинитися на такому виді роботи як віртуальна книжкова виставка.
В сучасних умовах, завдяки телебаченню та Інтернету, у значної частини молоді формується клипове мишлення та сприйняття дійсності. Це звичка сприйняття інформації яркими кадрами, що швидко змінюються. І якщо ми бажаемо привернути увагу молоді до книг, то і надавати інформацію про книги ми повинні в привабливому для молоді вигляді.
Цим завданням і відповідають віртуальні книжкові виставки, створити які мають можливість всі бібліотекарі, які мають комп`ютер, що містить звичайні офісни програми.
Дніпропетровська обласна науково-медична бібліотека взяла на озброєння такий спосіб пропаганди фондів починаючи з 2009 року і накопичила вже достатньо великий досвід, яким залюбки поділиться з усіма бажаючими.
Технічне виконання віртуальної виставки не складне, воно робиться у програмному забезпеченні Microsoft Office Power Point, яке дозволяє виконавцю робити яскраві презентації з анімаційними та звуковими ефектами, що поліпшує сприйняття надаваємої інформації та дозволяє робити акценти на тих моментах, які бібліотекар вважає найважливішими.
Уся презентація створюється по-слайдово. Для кожного окремого слайду підбираються відповідні анімаційні ефекти та швидкість переходу до іншого слайду. Анімаційні ефекти можна використовувати як для усього слайду, так і для окремих його елементів, що поліпшує ефектність подання інформації.
Переглядати таку презентацію краще всього з закладки «Показ слайдів», вибираючи опцію «З початку». Тоді показ створеної презентації перетворюється у демонстрацію невеликого анімаційного ролику.
Всі віртуальні виставки, що було створено співробтниками ДОНМБ, можна переглянути на сайті бібліотеки http://www.medlib.dp.gov.ua/index.html
 
ННМБУ-НежурбедаДата: Середа, 06.07.2011, 11:04 | Повідомлення # 2
сообщений<250
Група: Заблокированные
Повідомлень: 279
Репутація: 0
Статус: Offline
Пропануємо свій варіант онлайнових виставок - http://library.gov.ua/html/nov/index.html
Наша технологія:
1. Скануються обкладинки. Ім’я файлу – шифр зберігання книги (наприклад, Б-88685.jpg).
2. За допомогою безкоштовної програми IRFAN зменшуємо розмір зображення обкладинки. Виставляємо ширину - 200px, висота – перерахунок автоматично. Зберігаємо файл з ім’ям - шифр+літера „s” (Б-88685s.jpg). Всі файли обкладинок зберігаємо в папці „obkl”.
3. На момент підготовки чергового випуску виставок в базу Ірбіс повинно бути внесено бібліографічний опис та анотацію книги. Бібліотекар знаходить в базі потрібну книгу та у вікні «Просмотр/вывод» відмічає її, натискає «Печать», «Списки», вибирає формат – NOV, задає Ім’я файлу – шифр зберігання книги (наприклад, Б-88685.rtf). Відкриває файл у WORD, та зберігає його як „Обычный текст” з ім'ям файлу =шифр книги та задає розширення імені файлу html (Б-88685.html). На кожну книгу формуємо окремий html-файл. Це дасть змогу в подальшому готувати різні онлайн-виставки, не тільки нових надходжень, а й персональні, тематичні, а також подавати інформацію про надходження в RSS-канал із посиланням на саме цю книгу, цей файл ми плануємо доповнювати змістом книги, посиланням на повний текст або на сторінку обговорення цієї книги; включати вебдванульні сервіси, які, наприклад, дадуть змогу читачам залишати відгуки, включати інформацію про книгу в свої щоденники, сторінки в соціальних мережах, твітувати тощо.
4. Для підготовки остаточного файлу виставки об’єднуємо необхідні файли з описами книг, та прибираємо зайву інформацію в html-файлі, що розміщується між строками –
<!-- @@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@ -->
5. Онлайн-виставка готова!

Наш pft-файл для Ірбісу Ви можете скачати тут - http://med.library.gov.ua/uroki/nov-irbis/nov.pft
Цей файл треба розмістити в папці тих баз Ірбіс, з яких Ви будете вигружати книги для виставок. Слід також відредагувати файл PFTW.mnu, що знаходиться в тій самій папці Ірбіс, додавши 2 строки:
NOV
HTML для новинок

Це можно зробити й через Адміністратор Ірбісу – «Инструменты», «Редактор РЛ и справочников»


Повідомлення відредагував ННМБУ-Нежурбеда - Середа, 06.07.2011, 11:06
 
ТКДата: Четвер, 07.07.2011, 10:45 | Повідомлення # 3
сообщений<20
Група: Проверенные
Повідомлень: 11
Репутація: 0
Статус: Offline
У нашому повідомленні мова йшла про створення віртуальних ТЕМАТИЧНИХ виставок, не просто переліку нових книжкових надходжень, а виставок, що розкривають окрему тему і намагаються донести до читачів потрібну ідею у найбільш яскравій (по можливості) формі. Хоча Ваша пропозиція теж заслуговує уваги, дякуємо.
 
ННМБУ-НежурбедаДата: Понеділок, 10.10.2011, 15:42 | Повідомлення # 4
сообщений<250
Група: Заблокированные
Повідомлень: 279
Репутація: 0
Статус: Offline
Я би порадила зберігати файли з презентаціями, які будуть розміщені на сервері, в форматі pps (зараз = ррt) Файл - Сохранить как - "Демонстрация PowerPoint".

А також слідкувати перед збереженням:
Сервис - Параметры - Сохранение - Внедрять шрифты - только используемые знаки
(обов'язково, якщо Ви використовуєте нестандартні шрифти).

Дякую за пояснення Вашої позиції.

Додано (10.10.2011, 15:42)
---------------------------------------------
Прочитала сегодня о буктрейлерах как современном способе продвижения книг в библиотеках, пришедшем на смену книжным выставкам. Вспомнила пост "Створення віртуальних книжкових виставок у ДОНМБ".
Очевидно, что новые формы работы библиотек требуют развития терминологии, вопрос только насколько быстро приживутся новые термины и приживутся ли вообще. А наша забота - поиск форм и методов удовлетворения потребностей читателей, их внедрение в практику библиотек.

 
Форум » Форум працівників медичних бібліотек » Ми робимо так » Створення віртуальних книжкових виставок у ДОНМБ
  • Сторінка 1 з 1
  • 1
Пошук:


Copyright MyCorp © 2024
Безкоштовний конструктор сайтів - uCoz