Головна | Реєстрація | Вхід | RSSП`ятниця, 29.03.2024, 12:12

Форум працівників медичних бібліотек України

[ Нові повідомлення · Учасники · Правила форуму · Пошук · RSS ]
  • Сторінка 1 з 1
  • 1
Форум » Форум працівників медичних бібліотек » Ми робимо так » Інноваційні форми обслуговування користувачів (Електронна доставка документів. Виконання замовлень ЕДД.)
Інноваційні форми обслуговування користувачів
ЛилияДата: Вівторок, 20.03.2012, 15:37 | Повідомлення # 1
сообщений<20
Група: Проверенные
Повідомлень: 1
Репутація: 0
Статус: Offline
Дніпропетровська обласна науково-медична бібліотека постійно шукає нові інноваційні форми роботи для поліпшення якості обслуговування та скорочення шляху документа від бібліотеки до користувача. З жовтня 2011 року впровадили нову сервісну послугу – електронну доставку документів, за допомогою якої користувач має змогу замовити і отримати електронні копії документів з фондів нашої бібліотеки на безкоштовній основі.
Замовлення приймаються від колективних та індивідуальних користувачів. Можливість виконання замовлення, у кожному конкретному випадку, визначається фахівцем бібліотеки. Після отримання замовлення та перевірки наявності необхідного документа у фонді, створюється електронна копія, яка і надсилається користувачеві на вказану електронну адресу. При неможливості виконати замовлення, користувачеві надсилається повідомлення щодо причин відмови.
У відповідності від обсягу і складності, замовлення виконується на протязі 1-2 робочих днів. Приймаються замовлення на доставку електронних копій статей з періодичних видань та електронних копій інформаційних листів тільки з фонду ДОНМБ. Одноразово від віддаленого користувача приймається не більше 5 замовлень загальною кількістю до 20 сторінок. Вже з’явились постійні користувачі ЕДД, і кількість їх постійно збільшується. Створено інструкцію по використанню ЕДД, котра демонструється на масових заходах. Інформацію про нову послугу виставлено на сайті бібліотеки. Кожен відвідувач бібліотеки отримує інформацію про нову послугу.
 
ННМБУ-НежурбедаДата: Середа, 21.03.2012, 14:23 | Повідомлення # 2
сообщений<250
Група: Заблокированные
Повідомлень: 279
Репутація: 0
Статус: Offline
Прошу відгукнутися інші бібліотеки, які виконують або могли б виконувати електронну доставку документів
- для читачів;
- як міжбібліотечний обмін інформацією.
Напишіть про порядок виконання замовлення, його вартість, існуючі обмеження, не забудьте вказати назву бібліотеки й e-mail, на який надсилати заявки або веб-сторінку онлайнової реєстрації заявки.
Надана Вами інформація буде опублікована для читачів або на цьому сайті.
 
pauletaДата: Четвер, 22.03.2012, 12:17 | Повідомлення # 3
сообщений<60
Група: Проверенные
Повідомлень: 61
Репутація: 0
Статус: Offline
Предлагаю обратить внимание на законодательство по авторскому праву, которое исключает саму возможность ЭДД.
Цитирую Закон Украины «Про авторське право і суміжні права»

Стаття 22. Вільне відтворення бібліотеками та архівами примірників твору репрографічним способом

Допускається без згоди автора або іншої особи, яка має авторське право, репрографічне відтворення одного примірника твору бібліотеками та архівами, діяльність яких не спрямована прямо або опосередковано на одержання прибутку, за таких умов:

1) у разі, коли відтворюваним твором є окрема опублікована стаття та інші невеликі за обсягом твори чи уривки з письмових творів (за винятком комп'ютерних програм і баз даних), з ілюстраціями чи без них, і коли це відтворення здійснюється за запитами фізичних осіб за умови, що:
а) бібліотека та архів мають достатньо підстав вважати, що такий примірник використовуватиметься з метою освіти, навчання і приватного дослідження;
б) відтворення твору є поодиноким випадком і не має систематичного характеру;

2) у разі, коли відтворення здійснюється для збереження або заміни загубленого, пошкодженого та непридатного примірника даної бібліотеки чи архіву або для відновлення загубленого, пошкодженого або непридатного примірника з фонду аналогічної бібліотеки чи архіву, а одержання такого примірника іншим шляхом неможливе, а також коли відтворення твору є поодиноким випадком і не має систематичного характеру.

И еще:
Стаття 1. Визначення термінів

- відтворення - виготовлення одного або більше примірників твору, відеограми, фонограми в будь-якій матеріальній формі, а також їх запис для тимчасового чи постійного зберігання в електронній (у тому числі цифровій), оптичній або іншій формі, яку може зчитувати комп'ютер;

- репрографічне відтворення (репродукування) - факсимільне відтворення у будь-якому розмірі (у тому числі збільшеному чи зменшеному) оригіналу письмового чи іншого графічного твору або його примірника шляхом фотокопіювання або іншими подібними способами, КРІМ запису в електронній (у тому числі цифровій), оптичній чи іншій формі, яку зчитує комп'ютер.


Повідомлення відредагував pauleta - Четвер, 22.03.2012, 12:18
 
ННМБУ-НежурбедаДата: Четвер, 22.03.2012, 13:23 | Повідомлення # 4
сообщений<250
Група: Заблокированные
Повідомлень: 279
Репутація: 0
Статус: Offline
Абсолютно верно - законодательство не отражает реалий библиотечного обслуживания, причем не только на Украине.
Число заявок на ЭЭД, получаемое ННМБУ, растет каждый месяц. И не только из библиотек Украины. К сожалению, наши коллеги иногда присылают списки на 3-4 страницы с просьбой сделать копии ВСЕГО, что указано. В этих списках, не редко, большая часть статей доступна из Интернет. Кроме того, удивляет когда из Луганской ОНМБ приходит запрос на статью из журнала, к-ый издается в Луганском мед. ун-те, а из Житомира на статью из журнала "Магістр медсестринства", издаваемого в "Житомирском институте медсестринства" и т.п.
Удивляет также, что многие библиотеки пишут о бесплатном предоставлении услуг и в тоже время переадресуют выполнение этих услуг нашей библиотеке.
Наша библиотека в прошлом и этом году выполнила 12 заказов, поступивших от "The Research Investment, Inc." (США). В письмах указывалось - "Please let us know if there is a charge and how we may be able to pay you. We prefer IFLA vouchers." К сожалению, в силу существующего законодательства, мы не может подключиться к ваучерной системе ИФЛА (www.ifla.org/files/hq/vouchers/voucher_RU.pdf).
С моей точки зрения, пора подумать о подобной системе в нашей корпорации. Тем более, в связи с тем, что кол-во подписываемых журналов сокращается год от года.
 
pauletaДата: Четвер, 22.03.2012, 15:06 | Повідомлення # 5
сообщений<60
Група: Проверенные
Повідомлень: 61
Репутація: 0
Статус: Offline
Конечно, и нам приходилось выполнять подобные заказы и от частных лиц, и от библиотек, но это, скорее исключение, чем правило.
Очевидно, что необходимость в ЭДД назрела, и если ставить этот процесс "на поток", нужно думать о договорных отношениях во избежание всевозможных недоразумений. Причем договор должны заключаться только между организациями (библиотеками) – опять-таки по причине соблюдения авторских прав. Проект ЭДД АРБИКОН, например, предусматривает, что библиотека-заказчик, получив от исполнителя электронный вариант документа, передает пользователю его распечатанную копию, а электронный оригинал обязуется уничтожить. На сегодня это, пожалуй, самое оптимальное решение. Но и в этом случае остается немало вопросов, которые нужно решать на корпоративном уровне.
 
Форум » Форум працівників медичних бібліотек » Ми робимо так » Інноваційні форми обслуговування користувачів (Електронна доставка документів. Виконання замовлень ЕДД.)
  • Сторінка 1 з 1
  • 1
Пошук:


Copyright MyCorp © 2024
Безкоштовний конструктор сайтів - uCoz