Головна | Реєстрація | Вхід | RSSСереда, 24.04.2024, 04:19

Форум працівників медичних бібліотек України

[ Нові повідомлення · Учасники · Правила форуму · Пошук · RSS ]
  • Сторінка 1 з 1
  • 1
Форум » Форум працівників медичних бібліотек » Ми робимо так » Електронна картотека газетних статей - ЗА та ПРОТИ
Електронна картотека газетних статей - ЗА та ПРОТИ
ТКДата: Понеділок, 19.03.2012, 15:02 | Повідомлення # 1
сообщений<20
Група: Проверенные
Повідомлень: 11
Репутація: 0
Статус: Offline
Історично склалось так, что в своїй практиці роботи бібліотекарі завжди окрім алфавітного та систематичного каталогів використовували різноманітні тематичні картотеки, які містили у собі інформацію, в основному, з періодичних видань, тобто газет та журналів. Ця інформація постійно оновлювалась і так як містила у собі найновіші дані, то користувалась постійним попитом.
З впровадженням в практику роботи Ірбіса, розпис статей на паперових картках пішов у минуле, відповідно скінчили своє існування і паперові тематичні картотеки. На даний момент електронний каталог містить у собі відомості не тільки про книги, але й про статті із періодичних видань – журналів. Газети, хоча вони й є найоперативнішим джерелом інформації, під розпис не підпадають. Але інформація, що друкується в газетах буває настільки важливою, що бібліотекар не може обійти її своєю увагою. Тому в Дніпропетровській обласній науково-медичній бібліотеці було прийнято рішення вести електронну картотеку газетних статей у вигляді бази даних, відомості до якої заносяться за спрощеною технологією, але дотримуючись правил бібліографічного опису. Ми вважаємо, що така електронна картотека потрібна містити інформацію стільки часу, скільки у бібліотечних фондах зберігаються газети, з яких її було почерпнуто. Але існує думка, що картотека газетних статей потрібна містити інформацію, возраст якої не перевищує одного року, а для цього потрібно раз на рік видаляти старі записи.
Хотілося б дізнатися, як обстоять справи з розписом газет у інших бібліотеках, будемо дуже вдячні за ваші відгуки.
 
ХОНМБДата: Понеділок, 19.03.2012, 17:42 | Повідомлення # 2
сообщений<40
Група: Проверенные
Повідомлень: 24
Репутація: 0
Статус: Offline
Шановні колеги!
В нашій бібліотеці теж було прийнято рішення про створення електронної БД на медичні газети ще в 2009 році, яка налічує понад 5 тис. записів. Газети розписуємо по тій же технології, що і журнали. Ми розписуємо газету "Здоров'я України. ХХІ сторіччя", інформація дійсно дуже важлива, ці статті включаємо до інформаційних списків, і вони користуються попитом фахіців. Видаляти записи ми вважаємо немає сенсу, так як ці газети зберігаються в фонді. Згідно правил в картотеках матеріали зберігаються 3 роки. Оскільки ми є медичною бібліотекою, то інформація може бути актуальною і довше.
Херсонська ОНМБ.
 
balychok5308Дата: Вівторок, 20.03.2012, 13:57 | Повідомлення # 3
сообщений<40
Група: Проверенные
Повідомлень: 24
Репутація: 0
Статус: Offline
Добрый день, уважаемые коллеги! Скажите, а у вас есть шифр на газету "Здоров'я України. ХХІ сторіччя". Мы тоже считаем, что информация в ней очень важна. Но вносим статьи без оглавления в общую базу, т.к. нет шифра на нее.
Луганская ОНМБ.
 
ТКДата: Вівторок, 20.03.2012, 15:37 | Повідомлення # 4
сообщений<20
Група: Проверенные
Повідомлень: 11
Репутація: 0
Статус: Offline
Добрий день, шановні колеги! Дякуємо за відгуки на наше повідомлення. Шифра на газету "Здоров'я України. ХХІ сторіччя" у нас немає, ми не реєструємо цю газету в Ірбісі, тому у нас і виникла думка про створення картотеки газетних статей щоб не втрачати дуже корисну інформацію. Щодо термінів зберігання записів в картотеці - ми теж схиляемося до думки, скільки зберігаються газети - стільки повинни бути записі у картотеці.
 
pauletaДата: Середа, 21.03.2012, 15:26 | Повідомлення # 5
сообщений<60
Група: Проверенные
Повідомлень: 61
Репутація: 0
Статус: Offline
В принципе, создание электронной картотеки газетных статей ничем не отличается от аналогичной картотеки журнальных статей. Однако с учетом недолговечного хранения самих газет этот процесс становится слишком трудозатратным. Поэтому мы приняли решение отражать в ЭК только те газетные статьи, в которых идет речь о нашем университете или ученых/преподавателях/сотрудниках. Появилась идея сканировать статьи и сохранять их в виде электронного ресурса с последующим отражением в ЭК. Сложность в одном: некоторые статьи по размеру значительно превышают возможности сканера, приходится «мудрить».
 
Форум » Форум працівників медичних бібліотек » Ми робимо так » Електронна картотека газетних статей - ЗА та ПРОТИ
  • Сторінка 1 з 1
  • 1
Пошук:


Copyright MyCorp © 2024
Безкоштовний конструктор сайтів - uCoz