Головна | Реєстрація | Вхід | RSSСереда, 24.04.2024, 08:13

Форум працівників медичних бібліотек України

[ Нові повідомлення · Учасники · Правила форуму · Пошук · RSS ]
  • Сторінка 1 з 1
  • 1
Форум » Форум працівників медичних бібліотек » Корпоративна діяльність » Запрошення до участі у новому проекті (з формування бази даних авторефератів медичних дисертацій)
Запрошення до участі у новому проекті
ННМБУ-НежурбедаДата: П`ятниця, 10.08.2012, 12:17 | Повідомлення # 1
сообщений<250
Група: Заблокированные
Повідомлень: 279
Репутація: 0
Статус: Offline
Пропонуємо долучитись до пілотного проекту, метою якого є відпрацювання корпоративної взаємодії з формування вебліографічної та повнотекстової бази даних авторефератів дисертацій з медичних наук, виданих російською мовою.
Основа проекту – архів Інтернет-документів Національної наукової медичної бібліотеки України, якій формувався протягом 5 років . На сьогодні архів містить понад 20 тис. документів, переважно це автореферати дисертацій захищених у медичних вишах та НДІ Росії, Казахстану, Грузії, Білорусі, Узбекистану,Таджикистану.
Попередня технологія роботи така. ННМБУ надсилає бібліотеці-учаснику проекту записи, які містять веб-посилання на автореферати дисертацій. Зразок таких записів  - http://med.library.gov.ua/med/news/2012/fed-zrazok.txt.
Записи слід доповнити відомостями про автора, назву, рік видання тощо. Тобто сформувати повноцінний бібліографічний запис.
Для перенесення у поля ІРБІС прізвищ та назви, можна користуватися буфером обміну - виділити текст, забрати в буфер обміну Ctrl+C, перейти в потрібне поле Ірбіс, зробити вставку з буфера обміну Ctrl+V.
Замінити великі літери на маленькі у WORDi можна багаторазовим натисканням Shift+F3 (текст, в якому потрібно поміняти регістр, необхідно виділити, якщо це одне слово - можна не виділяти). Для OpenOffice: Формат – Регистр – Как в предложениях.
У разі, якщо посилання не відкривається, у поле анотація потрібно внести текст - "НЕТ", не змінюючи інших (вже заповнених) полів.
Якщо виявиться, що текст не є авторефератом (автореферати збиралися програмою-роботом й подібні помилки цілком можливі), то потрібно додати в поле анотація текст - "НЕ АР", не змінюючи інших (вже заповнених) полів.
Це потрібно для того, щоб виключити дублети в базі, адже база буде поповнюватися новими записами із посиланнями.
Сформовані записи надсилаються у ННМБУ.
ННМБУ:
1)      формує зведену вебліографічну базу;
2)      формує сторінку для учасників проекту, з якої вони зможуть «позичати» записи інших учасників проекту;
3)      формує записи на автореферати, які були зкачені, але на цей момент не доступні в Інтернет;
4)      розподіляє роботу між учасниками проекту.

Кількість повноцінних записів вже підготованих ННМБУ на сьогодні перевищує 3000. Ці записи включалися у зведені каталоги медичних бібліотек 2011 та 2012 років та доступні з компакт-дисків й з сайту — http://med.library.gov.ua/pmbu-cat.htm (Вид видання - моновидання).

В проекті можуть брати участь будь-які бібліотеки, які використовують ІРБІС – повноцінну або демо-версію. Можливо, виявиться доцільним запозичувати записи у колег з Росії, через механізми, які вбудовані в Ірбіс. І це зменшить трудовитрати.
З моєї точки зору, реалізація такого проекту дасть змогу поповнити фонди бібліотек документами, які раніше не поступали до фондів. А також, відпрацювати технології обробки електронних документів зібраних з Інтернет. Нагадаю, що Державна цільова національно-культурна програма створення єдиної інформаційної бібліотечної системи "Бібліотека -
XXI" передбачає “архівування науково- інформаційних і суспільно значущих ресурсів українського сегмента Інтернет і актуальних для держави зарубіжних ресурсів”.


Повідомлення відредагував ННМБУ-Нежурбеда - П`ятниця, 10.08.2012, 12:36
 
pauletaДата: П`ятниця, 10.08.2012, 13:37 | Повідомлення # 2
сообщений<60
Група: Проверенные
Повідомлень: 61
Репутація: 0
Статус: Offline
Цікавий і корисний проект. Технологія проста і зрозуміла, але все ж таки турбує не нова проблема авторського права.

Повідомлення відредагував pauleta - П`ятниця, 10.08.2012, 13:38
 
ННМБУ-НежурбедаДата: П`ятниця, 10.08.2012, 13:45 | Повідомлення # 3
сообщений<250
Група: Заблокированные
Повідомлень: 279
Репутація: 0
Статус: Offline
На створення вебліографічної бази даних ніяких обмежень не існує.
 Закон про авторське право забороняє відтворювати та поширювати твори (збирати та зберігати не забороняє). Якщо ми будемо чекати на зміни у законодавстві, частина електронних документів з Інтернет зникнуть назавжди.
 
 Щодо доцільності створення вебліографічної бази даних з урахуванням "непрацюючих" посилань, то існують небібліотечні проекти - архіви інтернет-ресурсів. Наприклад, http://archive.org та його Internet Archive’s Wayback Machine. Доки цей проект не заборонили, в ньому можна знайти "зниклі" документи.
 
 Крім того, наших читачів часто (при виборі теми дослідження) цікавлять назви дисертацій, які нещодавно захищалися.


Повідомлення відредагував ННМБУ-Нежурбеда - П`ятниця, 10.08.2012, 14:05
 
pauletaДата: П`ятниця, 10.08.2012, 14:06 | Повідомлення # 4
сообщений<60
Група: Проверенные
Повідомлень: 61
Репутація: 0
Статус: Offline
Дякую. Від імені НБ ХНМУ даю згоду на участь в цьому проекті.
Агов, колеги?
 
ННМБУ-НежурбедаДата: П`ятниця, 10.08.2012, 14:39 | Повідомлення # 5
сообщений<250
Група: Заблокированные
Повідомлень: 279
Репутація: 0
Статус: Offline
Дякую за підтримку!
Швидкість розпису на цьому етапі не має значення. Крім того, є питання щодо предметизації - робити чи не робити?

75 записів - автореферати з Ярославської державної медичної академії.
http://med.library.gov.ua/med/news/fed/4khnmu-yma-120810-0.txt

Щодо доцільності вебліографічної бази: результати експерименту
Вивантажила з бази зведеного каталогу посилання на автореферати.
Нажаль, виявила халатність наших співробітників щодо заповнення полів.
Виявила 2226 записів з посиланнями на автореферати - http://library.gov.ua/2m/vakru-iz-ctg.html
З них, лише 5 зараз недоступні. З урахуванням того, що база формувалася протягом 5 років - не погано!
Для перевірки використовувала Link Checker - http://validator.w3.org/checklink
Загалом зведений каталог містить 13804 записи з посиланнями на повний текст. Задам серверу завдання на вихідні smile


Повідомлення відредагував ННМБУ-Нежурбеда - П`ятниця, 10.08.2012, 15:39
 
pauletaДата: П`ятниця, 10.08.2012, 15:26 | Повідомлення # 6
сообщений<60
Група: Проверенные
Повідомлень: 61
Репутація: 0
Статус: Offline
Поділюся нашим досвідом.
Коли ми тільки розпочали роботу з авторефератами в ІРБІС, були певні, що предметизація необхідна. Але згодом дійшли висновку, що це не ефективно і ось чому.
1. Якщо виходити з основних термінів заглавія, то вони автоматично відображуються в ключових словах. Тобто пошук можливий, хоч і не за рубриками.
2. Якщо вибирати якісь терміни з тексту, на основі яких можна формулювати рубрики, то це затягує і ускладнює весь процес обробки. До того ж, треба мати на увазі, що теми дисертацій надто вузькі і досить складні.

Додано (10.08.2012, 15:26)
---------------------------------------------
Quote (ННМБУ-Нежурбеда)
75 записів - автореферати з Ярославської державної медичної академії. http://med.library.gov.ua/med/news/fed/4khnmu-yma-120810-0.txt

Щойно випробувала технологію на прикладі двох записів. Все працює і не потребує багато часу, особливо для тих, хто має досвід вводу в ЕК авторефератів і дисертацій. Крім того, є можливість формування власного електронного архіву зурубіжних документів.


Повідомлення відредагував pauleta - П`ятниця, 10.08.2012, 15:31
 
ХОНМБДата: Середа, 29.08.2012, 10:15 | Повідомлення # 7
сообщений<40
Група: Проверенные
Повідомлень: 24
Репутація: 0
Статус: Offline
Херсонська ОНМБ також готова прийняти участь в цьому проекті.
 
pauletaДата: Середа, 05.09.2012, 15:16 | Повідомлення # 8
сообщений<60
Група: Проверенные
Повідомлень: 61
Репутація: 0
Статус: Offline
Коллеги, разрешите представить вашему вниманию некоторые соображения по описанию авторефератов диссертаций в электронном виде. Приглашаю к обсуждению, замечания и дополнения приветствуются!

С учетом требований ГОСТ 7.82-2001 БИБЛИОГРАФИЧЕСКАЯ ЗАПИСЬ. БИБЛИОГРАФИЧЕСКОЕ ОПИСАНИЕ ЭЛЕКТРОННЫХ РЕСУРСОВ все ресурсы делятся на локальные (электронные диски, кассеты, катушки) и удаленного доступа (сайты, БД). По идее, мы должны были бы описать некую БД авторефератов в целом как ресурс удаленного доступа. В нашем случае имеем некий гибрид – «файл удаленного доступа». Аналогичного примера в ГОСТе нет.

Поэтому описываем сам файл и его содержимое. У нас есть титульная страница с основными и факультативными элементами, а также замечательная формулировка «по усмотрению библиографирующего учреждения». От этого и будем «плясать».

Мы имеем дело с электронным (текстовым) эквивалентом (не копией) печатного документа – авторефератом диссертации, который имеет автора, название, код специальности, выходные данные, количественные характеристики. Полагаю, что все данные можно вносить в ЭК аналогично печатному документу кроме типа – вместо «a» (текстовые материалы) указываем l (компьютерные файлы). Количество страниц указываем по количеству страниц файлового текстового документа.

Добавлю также одну важную деталь: каждый автореферат имеет сведения о двух учреждениях – в одном работа выполнена, в другом предстоит защита. Иногда эти учреждения совпадают, иногда нет. Так вот, в поле 711 указывается учреждение защиты.

Далее даем уточнение электронного ресурса по виду и объему, а также указываем режим доступа - в примечаниях (поле 337). Поле 230 в данном случае использовать не логично. И, конечно, оставляем ссылку на полный текст в поле 951. Здесь меня волнует вопрос правомочности данной ссылки – конкретно на загружаемый файл.

Вот так выглядит запись в ИРБИСе:

Аносенко, Сергей Анатольевич.
К оценке результатов хирургического лечения хронического панкреатита [Электронный ресурс] : автореферат дис. ... канд. мед. наук : 14.01.17 - хирургия / С. А. Аносенко ; Ярославская государственная медицинская академия Федерального агентства по здравоохранению. - Ярославль, 2012. - 21 с. - 1 файл : docx, 446 Кбайт. - Режим доступа : http://gw.yma.ac.ru/images/ysma/diss/autoref/anosenko.docx

Доп. точки доступа:
Ярославская государственная медицинская академия Федерального агентства по здравоохранению

Нет сведений об экземплярах
Полный текст


Повідомлення відредагував pauleta - Четвер, 06.09.2012, 13:07
 
ННМБУ-НежурбедаДата: П`ятниця, 07.09.2012, 22:02 | Повідомлення # 9
сообщений<250
Група: Заблокированные
Повідомлень: 279
Репутація: 0
Статус: Offline
Я очень благодарна Вам, Татьяна Борисовна, за тот пост. Развитие проекта тормозится отсутствием инструкций по заполнению полей. Вопрос не такой простой, как кажется на первый взгляд. Нужно выбрать оптимальный по трудоемкости и соотвествующий ГОСТам вариант.

В ЭК РГБ эта запись выглядит так
MARC
Карточка:

Ярославская государственная медицинская академия
Аносенко, Сергей Анатольевич.
К оценке результатов хирургического лечения хронического панкреатита : автореферат дис. ... кандидата медицинских наук : 14.01.17 / Аносенко Сергей Анатольевич; [Место защиты: Ярослав. гос. мед. акад.]. - Ярославль, 2012. - 21 с.
Хирургия
Здравоохранение. Медицинские науки -- Хирургия -- Абдоминальная хирургия -- Хирургическая патология брюшной полости -- Хирургическая патология поджелудочной железы -- Хирургическое лечение панкреатита
Хранение: 9 12-2/2393;

Электронный ресурс


Повідомлення відредагував ННМБУ-Нежурбеда - П`ятниця, 07.09.2012, 22:24
 
Форум » Форум працівників медичних бібліотек » Корпоративна діяльність » Запрошення до участі у новому проекті (з формування бази даних авторефератів медичних дисертацій)
  • Сторінка 1 з 1
  • 1
Пошук:


Copyright MyCorp © 2024
Безкоштовний конструктор сайтів - uCoz