Головна | Реєстрація | Вхід | RSSВівторок, 16.04.2024, 08:18

Форум працівників медичних бібліотек України

[ Нові повідомлення · Учасники · Правила форуму · Пошук · RSS ]
  • Сторінка 1 з 1
  • 1
Форум » Форум працівників медичних бібліотек » Нормативно-правове забезпечення діяльності бібліотек » Заміна реєстрації баз персональних даних
Заміна реєстрації баз персональних даних
HmilOlgaДата: Середа, 14.08.2013, 14:59 | Повідомлення # 1
сообщений<80
Група: Проверенные
Повідомлень: 83
Репутація: 0
Статус: Offline
Мін’юст затвердив нові форми — для заяви про реєстрацію бази персональних даних та зави про внесення змін до відомостей Державного реєстру баз персональних даних. Відповідний наказ набрав чинності 09.08.2013. Нові форми враховують грудневі зміни до Закону «Про захист персональних даних». 

Звісно, більшість організацій ще наприкінці 2011 року надіслали до Державної служби України з питань захисту персональних даних заяви про реєстрацію своїх баз персональних даних. На жаль, отримати свідоцтво про реєстрацію бази мало кому поталанило. Причини цілком об’єктивні — кількість отриманих заяв в рази перевищує можливості органу, що відповідає за реєстрацію баз і підтримку Державного реєстру баз персональних даних. 

З 1 січня 2014 року на заміну реєстрації баз персональних даних прийде інша процедура — повідомлення Уповноваженого Верховної Ради з прав людини про обробку персональних даних, яка становить особливий ризик для прав і свобод суб’єктів персональних даних

Разом з цим, реєстрація БПД скасовується тільки у січні, а до кінця року ми з вами маємо жити за тими правилами захисту персональних даних, які передбачені чинною редакцією Закону України «Про захист персональних даних» від 01.06.2010 № 2297-VI (далі — Закон № 2297). 

Так, чинна з 20.12.2012 редакція статті 9 Закону № 2297 передбачає, що заява про реєстрацію бази персональних даних повинна містити не лише інформацію про володільця персональних даних, найменування і місцезнаходження бази персональних даних, мету обробки персональних даних, а й інформацію про третіх осіб, яким передаються персональні дані, та про транскордонну передачу персональних даних (якщо вона має місце). 

Для приведення у відповідність з чинною редакцією Закону № 2297 Мін’юст затвердив нову форму заяви про реєстрацію бази персональних даних (наказ від 22.07.2013 № 1466/5; далі — Наказ № 1466/5), яка діє з 09.08.2013. 

Згідно з чинною редакцією статті 188-39 Кодексу України про адміністративні правопорушення ухилення від державної реєстрації бази персональних даних — тягне за собою накладення штрафу на громадян від 300 до 500 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян і на посадових осіб, громадян — суб’єктів підприємницької діяльності — від 500 до 1000 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян. 

З 1 січня 2014 року стаття 188-39 КпАП також зазнає змін — у зв’язку зі скасуванням процедури реєстрації БПД буде скасовано і адміністративну відповідальність за не реєстрацію баз. Однак до кінця поточного року факт реєстрації БПД (або принаймні подачі заяви про реєстрацію БПД) контролюватиметься під час перевірок, що їх провадить Служба із захисту персональних даних. 

Отже, якщо Ваша організація ще не зареєструвала якусь із наявних баз персональних даних або до кінця року матиме місце обробка нових категорій персональних даних, які складатимуть нову БПД, радимо подати до Служби відповідну заяву. Звісно — за новою формою (шаблон)

Важливо, що змін зазнала не лише заява про реєстрацію БПД, а й заява про внесення змін до відомостей Державного реєстру баз персональних даних. 

За необхідності внести зміни до Реєстру скористайтеся новою формою заяви, яку ми підготували для Вас у зручному форматі (нова форма)

Із інших змін, що зазнали нормативні акти після набрання чинності Наказом № 1466/5, відмітимо технічні уточнення до Типового порядку обробки персональних даних у базах персональних даних, затвердженого наказом Міністерства юстиції України від 30.12.2011 № 3659/5. Уточнення пов’язані з необхідністю приведення Типового порядку у відповідність з чинною редакцією Закону № 2297.
_________________
 
Форум » Форум працівників медичних бібліотек » Нормативно-правове забезпечення діяльності бібліотек » Заміна реєстрації баз персональних даних
  • Сторінка 1 з 1
  • 1
Пошук:


Copyright MyCorp © 2024
Безкоштовний конструктор сайтів - uCoz